Kunstwerk Stille Strijd in Utrecht

Op 18 september wordt het kunstwerk Stille Strijd van kunstenaar Saskia Stolz geplaatst op de Janskerkhof in het centrum van Utrecht. Een groot kleurrijk standbeeld van een in elkaar gedoken jongen staat symbool voor de innerlijke strijd die veel depressieve jongeren voeren. Het beeld is van verre zichtbaar door zijn grote afmeting van zo’n 2,5 meter hoog en 4 meter lang en zijn felle gele kleur. Zelfdoding is doodsoorzaak nummer één bij jongeren onder 30 jaar. Saskia Stolz wil met dit kunstwerk de taboe rondom depressie en zelfdoding onder jongeren doorbreken en het gesprek op gang brengen. Het beeld werd op 12 juli op het Museumplein in Amsterdam gelanceerd en kreeg sindsdien veel aandacht van zowel landelijke media, als van het publiek. Het kunstwerk zal de komende maanden rondreizen door een aantal steden in Nederland waaronder Breda, Den Haag, Rotterdam, Veenendaal, Arnhem en Groningen.

Toename zelfdoding onder jongvolwassenen
Het aantal zelfdodingen door jongeren tot 30 jaar is de afgelopen jaren toegenomen. Het gaat met name om jongvolwassen mannen tussen 20 en 30 jaar. Het Power of Art House vraagt met het kunstproject Stille Strijd aandacht voor deze verontrustende cijfers. “Er rust een behoorlijke taboe op depressie, terwijl erover praten juist zo belangrijk is om het isolement te doorbreken. Dit beeld schreeuwt om aandacht.”, aldus kunstenares Saskia Stolz van het Power of Art House. Sinds de lancering in Amsterdam wordt de kunstenares overspoeld met bedankmails van nabestaanden. “Ik lees nu dagelijks over de pijn en verdriet van nabestaanden en hoe belangrijk het kunstwerk voor ze is. Het voelt goed dat ik iets heb kunnen betekenen voor hen. De mails komen uit het hele land en uit alle lagen van de samenleving”.

Zelfdoding is doodsoorzaaknummer 1
bij jongeren onder 30 jaar

Stille strijd in Utrecht
Het kunstwerk Stille Strijd staat vanaf 18 september op het Janskerkhof, een plek waar veel studenten en jongeren lopen. Het kunstwerk Stille Strijd wordt door gemeente Utrecht volledig omarmd “We zijn als stad blij dat we dit kunstwerk tijdelijk in Utrecht een podium kunnen geven. Want we zien dat mentale klachten bij veel jongeren spelen. Met dit kunstwerk hopen we het bewustzijn bij alle Utrechters te vergroten en het onderwerp bespreekbaar te maken. Kunst in de openbare ruimte is een prachtige manier om thema’s als deze aandacht te geven.”, zegt Eva Oosters wethouder Cultuur.

Samenwerking met 113
Tijdens de ontwikkeling van het project werd samengewerkt met Stichting 113 Zelfmoordpreventie. Stolz: “Ik ben een kunstenaar die met artistieke interventies in de openbare ruimte maatschappelijke thema’s aan de kaak stelt, ik ben geen hulpverlener. Aangezien dit zó’n precair onderwerp is, heb ik ervoor gekozen om inhoudelijke ondersteuning van 113 te vragen. Zij hebben mij voorzien van actuele cijfers en achtergrondinformatie. En één van de persoonlijke verhalen op onze site www.stillestrijd.com is afkomstig van een medewerker van 113.”

Denk je aan zelfdoding? Neem dan 24/7 gratis en anoniem contact op met 0800-0113 of chat op 113.nl